Induló oldalLevszki hírekTéli terembajnokság hírekTanuló utcai bajnokságA Levszki korábbi honlapja

 


A LEVSZKI ZSÓFIA TÖRTÉNETE

A csapat bölcsője, a Budaörsi úti kolesz

A Levszki Zsófia patinás csapatnak számít, története egészen 1995 tavaszáig nyúlik vissza. Elsős egyetemista fejjel ekkor néhányan azon törtük a fejünket, milyen keretek között tudnánk hódolni szenvedélyünknek, amelyet futballnak hívnak. Néhányan az alakulgató csapatból testnevelés óra keretében a BEAC sporttelepén kergettük a labdát, mígnem egyikünk, Meinczinger Tibor (csapattársaknak csak egyszerűen Meinczi) felfigyelt arra, hogy az ELTE Budaörsi úti kollégiumában rangos bajnokság zajlik, amelynek tavaszi idényére új jelentkezőket is keresnek. Rögvest eldöntöttük tehát, hogy itt rakjuk le az alapokat. Már csak egy csapatnév hiányzott, de a földrajzosok örök hóhányója, Polgár Tamás agyából hamar kipattant az ötlet: legyünk Levszki Zsófia! Hamar rábólintottunk a dologra, mert Reál Margitból, AS Kómából és hasonlókból jópárral találkoztunk már, de Levszki Zsófia tudomásunk szerint egyetlen van az egész világon, és ez A MIENK. A 95-ös tavaszi bajnokságban tehát a második vonalban, a B-csoportban kezdtünk, a következő kerettel: Ambrus Tamás, Andor Gergely, Devich Dénes, Feczkó Tivadar, Jávor Balázs, Jeney László, Meinczinger Tibor, Polgár Tamás. A csapatból jómagam, Ambrus Tamás, valamint Jeney Laci és Polgár Tomi a földrajzos vonalat erősítettük, Andor Gergő, Feczkó Tivi és Meinczi informatikusokként bontogatták szárnyaikat (más-más szakokkal kiegészítve), Jávor "Baba" akkor matek-kémiás volt éppen, ha jól emlékszem, míg Devich "Dinit" a Pázmányról "csábítottuk át", de ő azóta is kisebb-nagyobb megszakításokkal hűséges volt hozzánk.

A Levszki meghódítja a koleszt

Már az első idényben sikerült a harmadik helyen végeznünk a B-ligában, ami még éppen feljutást ért, vagyis egyből a legjobbak között találtuk magunkat. Akik manapság kezdik az ELTE-t vagy vetődnek a kolesz környékére, talán legyintenek, ám akkoriban ez a bajnokság vetekedett jó néhány erős kerületi kispályás sorozattal. A sztárcsapat az FC Maszlag volt (máig legenda a Budaörsi úton...), amelytől szinte mindig kikaptunk, de időnként jó csapatok egész sora jött össze. Ebben a társaságban bravúrnak számított, hogy mindjárt az első A-csoportos szezont bronzérmes pozícióban zártuk. 1998 tavaszán aztán megszületett első bajnoki címünk, amelyet két évvel később egy újabb követett. Szűk két éves kihagyást követően 2003 tavaszán újra beneveztünk veterán csapatunkkal a bajnokságba, természetesen kiegészítve új játékosokkal. Az eredeti törzsgárdából már csak Jeney Laci, Polgár Tomi, Devich Dénes és jómagam maradtunk, de végül be kellett látnunk, hogy erre már végképp nem futja majd az időnkből, így végleg kiszálltunk a koleszos pontvadászatból.

Budai (Gazd)Ászokból Arany Ászok, majd Levszki

A koleszvonalat tehát nagyjából körvonalaztam, ám a csapat története azért nem intézhető el ilyen egyszerűen. A kispályás foci gondolata - bajnokság keretében - 1991-ben pattant ki bátyám, Ambrus Attila fejéből. Ebben az esztendőben Budai (Gazd)Ászok néven a csapat benevezett a Pünkösdfürdőnél található III. kerületi pontvadászat B-csoportjába. Az igen szerény képességű együttes nevét onnan kapta, hogy ekkor még főleg közgázosokból állt (Attila baráti köre). Két év után aztán otthagytuk az id. Olter László (fogalom a "szakmában"!) nevével fémjelzett bajnokságot (az eredményekről inkább ne beszéljünk...), és átnyergeltünk Kelenföldre, ahol a Budai XI SE által szervezett sorozatban indultunk. Itt már Arany Ászok néven szerepeltünk, és egészen 2001 őszéig hűségesek is voltunk a XI. kerülethez. A csapatból egyre inkább kezdtek eltűnni azok, akik - hogy finoman fogalmazzak - csak véletlenül kerültek a focipályára, és helyettük "komoly" múlttal vagy jelennel (NB I tarcsi vagy NB III, megye I) rendelkező ismerősök kerültek. Ennek köszönhetően a kezdeti nehézségek után hamarosan feljutottunk az A-osztályba, ahol azonban a kiugró eredmények rendre elmaradtak. Ennek oka elsősorban a csapat fegyelmezetlensége volt: akadt olyan szezon, amikor a meccsek többségét (időnként kettős) emberhátrányban kezdtük el vagy játszottuk végig. Ezen a mentalitáson szépen fokozatosan sikerült változtatnunk, a bajnokság szervezetlensége és a bírók egyre ellenszenvesebb viselkedése miatt viszont 2001-ben úgy döntöttünk, váltunk.

2002 augusztusáig aztán úgy hozta a sors, hogy csak különböző kupákon, hétvégi tornákon vettünk részt, mígnem "felvételt nyertünk" a Népstadionnál, illetve most már korrektebb, ha úgy fogalmazunk: Puskás Ferenc Stadionnál zajló műfüves bajnokságba, ahová már korábban pályáztunk.
Itt három szép és egy kevésbé szép, csonka szezont töltöttünk el, és ezalatt egyszer arany-, kétszer pedig bronzérmet szereztünk. Ez volt a Levszki egyik legsikeresebb időszaka, amikor nagyon egységesek voltunk, és meg is szerettük a helyszínt. Azt a helyszínt, melyet viszont 2006-ban "eltüntettek" a stadion környéki fejlesztések és átépítések jegyében. A 2005/2006-os bajnokság tavaszi idénye már a Népligetben, mostoha körülmények között kezdődött el, de az már egy teljesen más közeg volt, így úgy döntöttünk: elmegyünk onnan.

A következő állomás a patinás Tanuló utca volt, Budapest legrégebbi kispályás bajnoksága, ahol első évünkben, 2006-ban a 9. osztályban, a vasárnap délutáni szekcióban debütáltunk, méghozzá parádésan: mindössze egy ki nem állás miatti vereséggel, hatalmas fölénnyel lettünk elsők. Egy évvel később már a hétfői 2. osztályban találtuk magunkat, sokkal erősebb mezőnnyel, de egy katasztrofális tavasz után egész ősszel veretlennek maradva kilencedikként zártunk a 20 csapatos pontvadászatban. A következő szezonban a bravúrosnak mondható hatodik, majd a kilencedik, végül 2010-ben a nyolcadik pozíciót kaparintottuk meg. Ez utóbbi volt a hattyúdalunk a Tanuló utcában, az önkormányzat ugyanis megvonta a jogot az addigi szervezőbizottságtól, így ismét új bajnokság után kellett néznünk.

Mivel a hétfői naphoz ragaszkodtunk, kevés lehetőség közül tudtunk választani, végül az utolsó pillanatban beneveztünk az angyalföldi MALB fedőnevű ligába, ahol sorsolás után a harmadosztályba soroltak be minket. A nem túl magas színvonalú bajnokságot különösebb megerőltetés nélkül megnyertük, így feljutottunk a második vonalba. Ott sem vallottunk szégyent, ismét harcban álltunk a bajnoki címért, ám végül az ezüstérem is újabb osztályváltást ért. 2013-ban a legjobbak között küzdöttünk a jó helyezésért.

A csapat egyébként 1997 óta rendszeresen indul kisebb-nagyobb erősségű tornákon, kupákon. Már ebben az évben ott voltunk az akkor még gyerekcipőben lévő országos strandfocibajnokság mezőnyében, és büszkén állíthatjuk, hogy egyike vagyunk a leghűségesebb csapatoknak, akik azóta is feltúrják a homokot évről-évre. Legnagyobb sikereink:

- MALB Angyalföldi műfüves bajnokság, hétfő, III. osztály, I. helyezés (2011)
- MALB Angyalföldi műfüves bajnokság, hétfő, II. osztály, II. helyezés (2012)
- Fehérvári úti téli sátras műfüves bajnokság, hétfői liga, I. helyezés (2008-2009, 2010-2011 és 2014-15)
- Fehérvári úti téli sátras műfüves bajnokság, hétfői liga, II. helyezés (2009-2010, 2011-12 és 2015-16)
- Tippmix-kupa, budapesti selejtező, továbbjutás (1-3. hely, 2008)
- Puskás Ferenc-stadion, műfüves bajnokság, I. helyezés (2003-2004)
- Tanuló utcai bajnokság, vasárnap délutáni bajnokság, I. helyezés (2006)
- Mérnök utcai terembajnokság, I. helyezés (2005)
- Mérnök utcai terembajnokság, II. helyezés (2006)
- Kerék utcai terembajnokság, 2. szakasz, napközbeni bajnokság, II. helyezés (2007)
- Arany Ászok Grundeszliga, Római parti selejtező, I. helyezés (1999)
- Arany Ászok Sziget Bajnokság, I. helyezés (2000, 2001)
- Arany Ászok Sziget Bajnokság, II. helyezés (1999)
- Arany Ászok Szuper Kupa (országos döntő), II. helyezés (2001)
- Arany Ászok Pub Cup, budapesti selejtező, továbbjutás (1-5. hely, 2003 és 2004)
- Csepel, Karácsonyi Torna, IV. helyezés (2000)
- Országos Strandfocibajnokság, balatonlellei selejtező, IV. helyezés (2011)
- Országos Strandfocibajnokság, tiszakécskei selejtező, VIII. helyezés (2002, 2010)
- Országos Strandfocibajnokság, Szuperdöntő (Balatonlelle), X. helyezés (2010)